Vuosijuhla-etiketti

  1. Yleistä

Akateemiset vuosijuhlat, kuten muutkin hienot juhla-illallisuudet ovat vuoden kohokohta – juhlatunnelmaan virittäytyminen aloitetaan hyvissä ajoin ja se vaatii vuosijuhlatiimin pitkällistä panostusta ja suunnittelua. Vuosijuhlien pääjuhlana pidetään illallista, johon kuuluu kolmen ruokalajin menu ja järjestettyä ohjelmaa. Tilaisuus kestää noin neljä tuntia, jonka jälkeen on mahdollista esitellä parketilla perinteisten tanssien taitamista. Hienoihin juhliin kuuluu perinteiden, etiketin ja hyvien tapojen noudattaminen, joten erityisesti illallisella on syytä muistaa juhlava ja arvokas käytös, kuunnella ohjelmaa ja huomioida toiset juhlijat. Vuosijuhlien emäntä ja isäntä sekä juontaja opastavat juhlan kulkua. Illallisen aikana on kaksi taukoa, joiden aikana voi vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa tai käydä puuteroimassa nenänsä. Muina aikoina pöydästä ei ole sopivaa poistua.

  1. Ennen juhlia

Saavu paikalle hyvissä ajoin, jotta ehdit tarkastaa oman istumapaikkasi plaseerauskartasta. Vaikka juhlatunnelmaan virittäytyminen on hyvästä, muistathan, että edessä on reilun vuorokauden kestävä juhlahumu, joten turhan aikainen humaltuminen ei ole suotavaa. Saapuessasi paikan päälle, jätä päällysvaatteet narikkaan. Herrasmiesten on kohteliasta auttaa takki daamin yltä ja avustaa tarvittaessa kenkien vaihdossa. Mikäli tulet myöhässä, tarkista, että et häiritse puhetta tai muuta ohjelmaa ja mene sopivan tilanteen tullen huomaamatta paikoillesi.

Istumapaikalla on käsiohjelma, josta löytyy mm illan ohjelma ja menu. Seremoniamestarin ohjeita on noudatettava, mitä tulee juomien tilaamiseen, liikkumiseen, tupakointiin yms käytännön asioihin. Jos juhlassa on laulujohtaja, hänelle ilmoitetaan toivomukset laulettavista lauluista, ja laulunjohtaja johtaa ne sitten koko juhlaväelle.

Lautasliinasta taitellut ”konjakkikorvat” sekä muut tempaukset eivät kuulu hienoimpiin akateemisiin iltajuhliin, eivätkä missään tapauksessa illan aikaisessa vaiheessa, kun puheet tai ruokailu ovat vielä kesken.

  1. Juhlan aikana

Kun juhlatilaan saavutaan, herrasmies saattaa daaminsa hänen istumapaikalle ennen omalle paikalle menoaan. Pöytään saapuessa on tapana esittäytyä kohteliaasti pöytäseurueelleen/isossa pöydässä naapureilleen. Etikettiin kuuluu myös, että mies ojentaa tuolin aina, kun daami on istumassa. Yleensä tämä tehdään vain oikealla puolella istuvalle avecilleen, mutta on kohteliasta auttaa myös muita daameja, mikäli heillä ei ole paria. Naiset istuvat aina ensin, ja pienessä pöydässä miehet eivät istu ennen kuin kaikki pöydän naiset ovat istuneet. Herrasmies nousee, kun vieressä istuva nainen osoittaa nousemisen merkkejä, ja auttaa tuolin kanssa. Sama tulee kyseeseen, kun nainen on saapumassa takaisin pöytään. Näitä tapoja kuitenkin vieraat seuralaisineen voivat noudattaa sukupuolesta riippumatta, mikäli haluavat ja tuntevat että se sopii heille.

Laulujen, puheiden ja esitysten jälkeen on tapana nostaa maljaa pöytäseurueen kanssa. Skoolatessa tulee ehdottomasti katsoa silmiin, etiketin mukaan ei kuitenkaan sovi kilistellä, skoolauksen merkiksi riittää lasin kohotus ja nyökkäys. Mies aloittaa skoolauksen oikealle, tämän jälkeen vasemmalle ja lopuksi omalle avecille vastapäätä. Nainen suorittaa saman kuvion päinvastaisessa järjestyksessä. Maljaa ei sovi kumota kurkkuun yhtä mittaa, vaan sitä siemaillaan vähitellen.

  1. Vuosijuhlien kulku

Lipun/lippujen saapuminen: hiljennytään ja seurataan katseella lippujen saapumista ja airuekulkuetta. Tämän jälkeen voidaan laulaa Suomen kansallislaulu.

Alkumalja ja tervehdys: Alkumalja tarjoillaan juhlasaliin tultaessa. Tervetuliaissanat lausuu juhlien järjestävän tahon puheenjohtaja tai muu korkeassa asemassa oleva henkilö. Tämän jälkeen kohotetaan yhdessä malja; yleensä kuohuviini tai samppanjamalja.

Alkuruoka ja snapsi: Ennen alkuruokaa nautitaan alkusnapsi, joka on tapana saatella matkaan laululla, joka lauletaan laulujohtajan tai alkusanojen lausujan johdolla yhdessä. Seuraavaksi alkaa illallisen ruokapuoli kylmällä alkuruoalla, joka on joko kannettuna valmiiksi pöytään tai sitten tarjoillaan alkumaljojen jälkeen. Syöminen aloitetaan pöytäseurueen kanssa yhtä aikaa. Lautasliina levitetään syliin, kun tarjoilijat lähestyvät annosten kanssa.

Pääruoka: Juhlaillallisen pääosa. Yli kymmenen hengen pöydässä osa voi aloittaa syömisen, jos muiden ruoka vielä viipyy, tällöin tietysti sovitaan tahdikkaasti muun pöytäseurueen kanssa. Kohteliasta on odottaa ainakin omaa seuralaista ja lähimpiä vierustovereita. Myös ruokaa saamaton puoli voi hyvin antaa luvan muille aloittaa ruokailun, samoin jos yhdellä henkilöllä jostakin syystä on hankaluuksia saada annostaan. Pääruoan yhteydessä on kohteliasta toivottaa hyvää ruokahalua pöytäseurueelleen.

Juhlapuhe: Juhlapuhujana on yleensä joku korkeammassa asemassa yliopistomaailmassa tai liike-elämässä toimiva arvostettu henkilö. Puheenaiheet vaihtelevat historiasta nykypäivään, tyyli humoristisesta paatokseen ja aihealue omasta alasta korkeampiin sfääreihin. Juhlapuhe on tietyllä tapaa juhlan pääkohta eli on erittäin tärkeää ja kohteliasta pitää huoli, että on paikalla juhlapuheen alkaessa. Vaikka puhe olisi omasta mielestä pitkä ja tylsä, istuthan hiljaa ja keskeytät syömisen ja juomisen puheen ajaksi.

Puhe naiselle: Tämän puheen voi pitää kuka tahansa sukkelasanainen mieshenkilö. Puhe on monesti humoristinen, mutta naisia imarteleva, pieni piikkisyyskin on tyypillistä. Puheen jälkeen miehet siirtyvät daamiensa viereen ja laulavat ”Niin minä neitonen sinulle laulan” ja ojentavat ruusun tai muun saatavilla olevan kukan. Miesten on syytä muistaa katsoa seuralaistaan silmiin, tämä on juhlan tunnelmallisempia kohtia.

Jälkiruoka ja kahvi avec: Kun ruokaa on saatu sulateltua puheiden aikana, seuraa jälkiruoka. Tämän jälkeen nautitaan vielä kahvi konjakin/liköörin kera.

Vapaa sana: Virallisen ohjelman päättymisen merkkinä on lippujen poistuminen, jota seurataan samalla tavalla kunniakkaasti kuin niiden saapumistakin. Tämän jälkeen on tilaisuus vapaalle sanalle. Ne tahot, jotka haluavat lausua sanasen tai kaksi juhlakansalle, voivat varata puheenvuoron seremoniamestarilta illan aikana. Viimeistään vapaassa sanassa on paikallaan kiittää henkilökuntaa ja keittiötä sekä juhlan järjestäjiä.

Tanssi: Akateemisen iltajuhlaan kuuluu osana tanssi. Tanssit ovat tavallisesti valssia, tangoa sekä muita perustansseja ja mahdollisesti vanhojen tansseja. Aiemmin illalla tansseja on varattu tanssikortteihin, joita löytyy käsiohjelmasta. Kyseiseen korttiin siis varataan kukin tanssi: kavaljeeri kirjaa nimensä daamin korttiin ja daami kavaljeerin. Tanssi alkaa poloneesin tahdissa suoritettavalla sisääntulolla. Ensimmäisenä saliin astelevat Isäntä ja Emäntä. Wanhojen tanssien välissä tanssitaan valsseja. Kun salonkitanssiosuus on ohi, ovat vuorossa vapaan haun valssit, tangot sekä foxit. Mikäli tanssiminen ei kuitenkaan suju, se ei suju. Kohtalotovereita voi käydä tervehtimässä baarin puolella. Tanssi jatkuu normaalisti aterioinnin ja tervehdysten loputtua aina siihen asti, kun on aika siirtyä jatkoille.

  1. Pukukoodi

Miehet: frakki tai tumma puku. Akateemisena kunniamerkkinä miehilla nauha olkapäältä alas vasemmalle.

  • Frakki
Paita: valkoinen frakkipaita. Helmiäisnapit edessä, kalvosinnapit kultaa. Liivi: valkoinen frakkiliivi. Solmio, solmuke: valkoinen solmuke Taskuliina: valkoinen, silkkinen, taitettu kapeaksi viiruksi. Ei käytetä kunniamerkkien kanssa, arvokkain ylimpänä.
Sukat: mustat, pitkävartiset.

 

Kengät: mustat, kiiltonahkaiset. Kaulahuivi (päällystakin kanssa): valkoinen, silkkiä. Päällystakki: Musta, tummansininen tai harmaa takki. Myös musta viitta, jossa valkoinen vuori.
Hattu: sylinteri

 

Käsineet: valkoiset

 

 

Kunniamerkit: akateemiset kunniamerkit, ei rannekelloa.  

frakkifrakki2

  • Tumma puku
Paita: valkoinen juhlapaita. Kaksinkertaiset kalvosimet mahdolliset. Liivi: samaa kangasta kuin takki (tai hillitty puvun väriin sopiva) Solmio, solmuke:

Hillitty, juhlava solmio.

Taskuliina: valkoinen
Sukat: mustat tai puvun mukaan. Kengät: mustat Kaulahuivi: yksivärinen tai hillitysti kuvioitu. Päällystakki: musta, tummansininen tai harmaa ulsteri tai trenchcoat.
Hattu: Musta, tummansininen tai harmaa huopahattu. Käsineet: mustat tai harmaat. Kunniamerkit: sopivissa tilaisuuksissa.  

pukupuku2

 

Huomioithan! Smokki ei noudata akateemisen juhlan etikettiä. Smokissa siis puvuntakin kaulukset, napit ja taskujen yläosat ovat kiiltävää satiinia. Lisäksi paita, lisävarusteet ja housujen sivusauma on kiiltävää satiinia.

Näyttökuva 2017-04-15 kello 20.53.58

 

Naiset: juhlapuku tai iltapuku

  • Juhlapuku (kutsukortissa lukee frakki tai juhlapuku)
Puku: täyspitkä juhlavasta materiaalista valmistettu. Voi olla avonainen tai olkaimeton; hartiat voi halutessaan peittää pukuun sointuvalla huivilla. Kengät: sirot, avonaiset juhlakengät. Juhlapuvun väriin soinnutettua materiaalia. Sukat: juhlasukat Laukku: Siro, pienikokoinen ja hihnaton. Kenkien kanssa saman sävyinen tai samaa materiaalia.
(Käsineet): Pitkät, kyynärpään yli ulottuvat. Jos puku on pitkähihainen, käsineet ovat ranteen peittävät.

Kunniamerkit alkuperäisessä koossa.

Korut: juhlavat arvokorut, strassi-tai lasikorut. Huom! Ei käytetä kelloa, ellei se ole korukello. Hattu – ei käytetä. Päällysvaatteet: turkki, juhlava takki, stoola, juhlaviitta.

 

mekko   mekko2

 

  • Iltapuku (kutsukortissa smokki tai tumma puku)
Puku: juhlavasta materiaalista valmistettu yksimittainen tai kaksiosainen täyspitkä tai nilkkapituinen puku. Kengät: sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit. Sukat: Juhlasukat asun värin mukaisesti. Laukku: Siro, pieni kirjekuorimallinen.
Käsineet – harvemmin käytössä; voivat olla puolipitkät tai lyhyet.

Yleensä ei kunniamerkkejä.

 

Korut: arvokorut, fantasiakorut; strassi tai lasikorut. Hattu – ei käytetä. Päällysvaatteet: tukki, turkkisjakku, juhlava takki, viitta.

Huomiothan!

Pitkien hiusten tulee olla kiinni.

Hansikkaiden käyttö ei ole pakollista, mutta mikäli haluat lisätä nämä asuusi, huomioi seuraavat seikat: sormukset jätetään hansikkaiden alle, mutta rannekorut ja korukellot hansikkaiden päälle. Hansikkaat kädessä ei missään tapauksessa ruokailla, joten ne on riisuttava, vaikka se olisikin hieman hankalaa. Hansikkaat pidetään kädessä alkumaljan, tervehtimisen ja tanssien ajan. Note to self: Parempi mennä ilman hanskoja, kuin labrahanskoilla.

Laukkua ei pidetä mukana tanssiessa. Myöskään laukkua ei saa laskea pöydälle ruokailun aikana, vaan se pidetään sylissä tai selän takana tuolilla

Akateemisiksi kunniamerkeiksi määritellyt nauhat ja merkit kuuluvat vuosijuhlien asuun. Naisilla akateeminen nauha ruusukkeena puvun vasemmassa rintamuksessa, kuitenkin niin ettei nauha kosketa paljasta ihoa. Arvokkainta tai suurinta organisaatiota edustavaa kannetaan ylimpänä.

 

Kuvat:

http://coco-de-belleville.blogspot.com/2011/03/helmahaaveita.html
http://www.jennyjoseph.fi/Iltapuvut-c17/p7/
http://www.raatalistudio.fi/blogi/smokki-lyhyt-oppimaara
https://yhdenmiehentyyli.com/tag/smokki/
http://www.oulu.fi/promootio/frakin%20pukeminen
https://tyyliniekka.fi/frakki/
https://tyyliniekka.fi/tumma-puku/
http://morsian1.rssing.com/chan-10296373/all_p1.html