Vuosijuhlaetiketti

Yleistä

  • Ole ajoissa paikalla
  • Kuuntele vuosijuhlaisännän/emännän ja seremoniamestarin ohjeistuksia
  • Varo salakavalaa päihtymistä heti alkuillasta – edessä on kuitenkin illan kestävä juhlahumu!
  • Muista tuoda mukanasi paras juhlamieli!

Vuosijuhlat

Cocktail-tilaisuus
Tilaisuus on joko kutsuvierastilaisuus tai kaikille pääjuhlaan osallistujille avoin. Cocktail-tilaisuudessa kutsuvierailla on mahdollisuus tuoda tervehdyksensä juhlien järjestäjille. Mikäli cocktail-tilaisuus on samassa tilassa kuin itse pääjuhla, niin pidäthän huolta, ettet häiritse ohjelmaa saapuessasi juhlapaikalle.

Pääjuhla
Vuosijuhlien pääjuhla koostuu kolmen ruokalajin illallisesta, puheista ja muusta ohjelmasta, kuten musiikkiesityksistä. Saapuessasi juhlapaikalle, jätä päällysvaatteet narikkaan. Herrasmiesten on kohteliasta auttaa daamia takin kanssa. Kun juhlatilaan saavutaan, herrasmies saattaa daaminsa hänen istumapaikalleen ennen omalle paikalleen menoaan. Pöytään saapuessa on kohteliasta esittäytyä pöytäseurueelle. Etikettiin kuuluu että mies ojentaa tuolin aina, kun daami on istumassa. Yleensä tämä tehdään vain oikealla puolella istuvalle avecille, mutta on kohteliasta auttaa myös muita daameja, mikäli heillä ei ole seuralaista.

Istumapaikalla on käsiohjelma, josta löytyy mm. illan ohjelma, menu, sekä joitain lauluja. Kannattaa ottaa mukaan myös oma laulukirja siltä varalta, että juuri oma suosikki ei löydy käsiohjelmasta! Vuosijuhlien kulkua ohjeistaa vuosijuhlien isäntä ja emäntä sekä illan seremoniamestarit ja heiltä saa käytännönohjeita esimerkiksi vessojen sijainnista ja tauoista. Juhlan aikana pidetään kaksi taukoa, jonka aikana on sopivaa käydä puuteroimassa nenänsä, seurustella eri pöydissä istuvien kavereiden kanssa ja käyttää puhelinta. Vuosijuhlissa on usein myös laulunjohtaja, jolle voi ilmoittaa toivomuksia lauluista jotka laulunjohtaja johtaa koko juhlaväelle. Muuten kuin taukojen aikana ei ole soveliasta poistua pöydästä.

Laulujen, puheiden ja esitysten jälkeen on tapana nostaa maljaa pöytäseurueen kanssa. Skoolatessa katsotaan aina silmiin, etiketin mukaan kilistely ei kuitenkaan ole sopivaa. Mies aloittaa skoolauksen oikealle, sitten vasemmalle ja lopuksi suoraa eteen. Nainen suorittaa skoolaukset päinvastaisessa järjestyksessä (eli vasen – oikea – eteen). Maljaa ei sovi kumota kurkkuun yhtä mittaa, vaan sitä siemaillaan vähitellen.

Pääjuhlan kulku – lyhyt oppimäärä

Lippujen saapuminen
Hiljennytään ja seurataan lippujen saapumista. Tämän jälkeen lauletaan Suomen kansallislaulu.

Alkumalja ja tervehdys
Alkumalja tarjoillaan juhlasaliin tultaessa. Tervetuliaissanojen jälkeen nostetaan yhdessä malja –  pidä siis huoli, että lasissasi on vielä jotain jäljellä tässä kohtaa!

Alkuruoka ja snapsi
Ennen alkuruokaa nautitaan alkusnapsi, joka on tapana saatella matkaan laululla (perinteisesti Helan går), joka lauletaan laulujohtajan tai alkusanojen lausujan johdolla yhdessä. Syöminen aloitetaan pöytäseurueen kanssa yhtä aikaa. Muista suojata vaatteesi lautasliinalla.

Pääruoka
Juhlaillallisen pääosa. Yli kymmenen hengen pöydässä osa voi aloittaa syömisen, kun oma avec ja lähimmät vierustoverit ovat saaneet jo ruokansa. Myös ruokaansa vielä odottava voi antaa luvan muille aloittaa ruokailun, samoin jos yhdellä henkilöllä jostakin syystä on hankaluuksia saada annostaan.

Ohjelma
Puheet ja musiikkiesitykset kuuluvat vuosijuhlien perinteisiin. Vuosijuhlissa on tapana jakaa ansiomerkkejä.  Ohjelman aikana on kohteliasta kuunnella puhetta tai esitystä, eikä silloin ole sopivaa poistua omalta paikalta tai syödä. Perinteisiä puheenvuoroja ovat esimerkiksi järjestävän tahon puheenjohtajan tervehdyssanat sekä puhe naiselle.

Jälkiruoka ja kahvitus
Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, jälkiruokaJälkiruuan kanssa tarjoillaan myös kahvi mahdollisen konjakin/liköörin kera. Juhlan loppupuolen merkkejä ovat myös lautasliinoista taitellut ”konjakkikorvat”, joita voi konjakin/liköörin jälkeen alkaa askarrella pöytäseurueen kesken. Ohjeet korvien taitteluun löydät laulukirjasta sekä käsiohjelmasta.

Vapaa sana
Virallisen ohjelman päättymisen merkkinä on lippujen poistuminen. Tämän jälkeen on tilaisuus vapaalle sanalle. Puheenvuoron voi varata seremoniamestarilta illan aikana. Viimeistään vapaassa sanassa on paikallaan kiittää henkilökuntaa, keittiöpalvelua sekä juhlan järjestäjiä.

Tanssi
Vaikka RiSLOn perinteisiin tanssit eivät olekaan juurtuneet, niin akateemisen iltajuhlaan usein kuuluu osana tanssi. Mikäli mahdollisuus kuitenkin on olemassa, tansseja voi varata jo pääjuhlan aikana tanssikortteihin, joita löytyy käsiohjelmasta.

Jatkot
Pääjuhlan jälkeen alkavat jatkot, jossa tanssitaan ja juhlitaan aamuun asti!

Akateeminen silliaamiainen

Akateemisella silliaamiaisella, eli tuttavallisemmin silliksellä, karkotetaan heikkoa oloa hyvän ruuan ääressä ja kartoitetaan edellisen yön tapahtumia kalpeiden kanssajuhlijoiden kanssa. Silliksellä pukukoodi on haalarit tai edellisyön frakki/jatkomekko, mikäli kotiin asti ei ole välissä ehtinyt. Vaihtoehtoisesti on myös mahdollista, että järjestävät asettavat erillisen teemanmukaisen pukukoodin.

Pukuetiketti

Miestyylinen pukukoodi
Frakki tai tumma puku sekä akateemiset kunniamerkit. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa, vaan tarvittaessa taskukello.

Huom! Smokki ei noudata akateemisen juhlan etikettiä.

Naistyylinen pukukoodi
Pitkä ilta- tai juhlapuku sekä akateemiset kunniamerkit. Paljaat olkapäät tulisi peittää hartiahuivilla ainakin pääruokaan asti. Juhlalaukku on pieni ja olkahihnaton. Muista, että pikkulaukun paikka pääjuhlan aikana on sylissä tai tuolilla selän takana, eikä ruokapöydällä.

Jos asuun kuuluu juhlahansikkaat, niin sormukset jätetään hanskojen alle, mutta rannekoru/korukello jätetään hanskojen päälle. Hansikkaat tulee kuitenkin riisua ruokailun ajaksi.

Pitkät hiukset tulee olla kiinni!

Akateemiset kunniamerkit ja –nauhat

Ansiomerkkejä kannetaan vasemmalla rinnuksella. Kunniamerkkien kanssa ei käytetä taskuliinaa.

Pukua käyttäessä puetaan ainejärjestön nauhan kulkemaan oikealta olkapäältä alas vasemmalle puolelle. Nauha puetaan liivin alle. Mekon kanssa kiinnitetään ruusukkeeksi taitellut nauhat vasemmalle rinnuksille.  Mikäli nauhoja on useampia, arvokkainta tai suurinta organisaatiota edustavaa kannetaan ylimpänä. RiSLO ryn ainejärjestönauhan voit lunastaa Holvista.

KUVAT:
RiSLO Ry
Valokuvaajat: Tuomo Halonen ja Māris Zalāns

RiSLO - Riian Suomalaiset Lääketieteen Opiskelijat ry
Y-tunnus: 2890485-3
info@rislo.fi